Een magische entree

Deze week keek ik naar een aflevering van Blind Getrouwd. Beroepsmisvorming, wat wil je 😊 Er was net een terugblik op de huwelijksdag van de kandidaten. Alle bruiden wandelden, volgens het format, alleen naar voor in het stadhuis. Helemaal alleen hun nieuwe, onbekende man tegemoet. De zenuwen straalden tot in onze huiskamer!

Hoe zit het bij jouw huwelijksdag? Hoe komen jullie op bij jullie ceremonie? Het is een vraag die ik elke keer overloop met “mijn koppels”. Sommigen weten dat heel goed, anderen hebben er nog totaal niet over nagedacht. Toch is het belangrijk om er even bij stil te staan: die opkomst zet de toon van jullie ceremonie.

Daarom, een aantal mogelijkheden op een rijtje.

De klassieke opkomst

Vroeger gebeurde het heel veel, nu zie je het wat minder: een opkomst met suite of bruiloftstoet. Toch heb ik af en toe een ceremonie met een suite. Over wie waar moet lopen, verschillen de meningen. Dit is de volgorde die House of Weddings aanbeveelt:

·         eerst de getuigen die geen familie zijn

·         dan de grootouders

·         gevolgd door de broers en zussen, eerst van de bruidegom, dan van de bruid

·         vervolgens de moeder van de bruid samen met de vader van de bruidegom

·         dan komt de bruidegom met zijn moeder

·         eventueel bloemenkindjes

·         en tot slot maakt de bruid haar intrede samen met haar vader

Maar … in een persoonlijke ceremonie doe je natuurlijk helemaal je zin. Dus wil je liever een andere volgorde? Doe dit dan gerust. Het is jouw huwelijk, jouw ceremonie en dus ook jouw suite!

De traditionele vader-dochter opkomst

Vind je een suite te klassiek? Dan kan je ook kiezen om die in te korten tot enkel het bruidspaar. Ik zie nog veel bruiden die willen weggegeven worden door hun vader. Het is ook wel een mooi gebaar en die papa’s doen dat meestal ook wel graag. In dit geval komt de bruidegom eerst en wacht vooraan op zijn bruid. Eventueel kunnen kindjes voor de bruid en haar papa lopen, met bloemetjes, bellenblazen of een bordje dat zegt dat de bruid eraan komt.

En oh ja, in een persoonlijke ceremonie doe je natuurlijk helemaal je zin. Dus wil je liever weggegeven worden door je broer, je nonkel, een goede vriend of vriendin, je moeder? Dat kan allemaal!

Blind-getrouwd-gewijs

Sommige koppels kiezen voor een intrede à la Blind Getrouwd. Dus eerst de bruidegom en daarna de bruid. Helemaal prima, zolang dit is wat jij echt wilt.

Gewoon samen

Lak aan traditie? Geen zin om alleen naar voor te gaan? Het is jullie dag dus kom gerust samen naar voor. Los, ongedwongen … het zet meteen de sfeer voor jullie ceremonie. Gezellig hand in hand, op elkaars rug, op de fiets … alles kan. Doe wat bij jullie past!

Of helemaal niet

Een intrede is niet vereist of nodig, veel koppels doen dit gewoon graag.  Maar soms heb je er geen zin in en ook dat is prima. Zeker bij een intieme ceremonie kan je gewoon los beginnen. Ga samen met je familie en vrienden naar de ceremonie-plaats en zet je vooraan. De ceremonie begint dan helemaal los en ongedwongen.

 

Er zijn dus verschillende opties. Kies wat jullie fijn vinden, wat jullie een goed gevoel geeft, wat bij jullie past. Er is geen juist of fout, geen betere of slechtere optie. De beste keuze is die van jullie. Maar denk er vooraf wel even over na en spreek het goed af met de persoon die jullie ceremonie in goede banen leidt.

Nog een tip: ontvang je veel volk op de ceremonie? Zorg dan dat je je vooraf kan verstoppen. Als jullie als koppel aanwezig zijn, zal iedereen je meteen willen proficiat wensen. En dan ben je wel een tijdje bezig. Daar gaat dus jullie goed-uitgedachte planning! Verstop je en zorg dus voor een verrassingseffect. Nadien hebben jullie nog tijd genoeg om iedereen te spreken. Best wel fijn trouwens om voor de ceremonie even een momentje te hebben met jullie tweetjes.

 

In dreams and in love there are no impossibilities – Janos Arnay

 

foto: Melissa Milis

Eva GermeysComment