Omring je met al wie je lief is

Ieder van ons kent wel eens een moeilijk moment. Misschien moest je afscheid nemen van een dierbare. Of verloor je je job. Misschien was je jezelf even kwijt. Of vond je de weg niet meer. Op zo’n moment is het goed om je te laten omringen. Vrienden, familie, buren, collega’s … die naast je staan en je steunen. Die mee voelen.

Een helse zomer

Zelf ging ik de voorbije maanden door een moeilijke periode. Een helse zomer … yep! Begin juni werd bij mijn zoon van 12 een grote hersentumor ontdekt. Toen we bij de neuroloog zaten te wachten op het verdicht dacht ik: “is dit zo’n moment waarop mijn wereld gaat veranderen?”. Ik zat er boenk op. Een kwartier later waren we onderweg naar de spoed van UZ Gent. 12u later hoorden we van een hersenchirurg dat hij een zeer risicovolle operatie zou uitvoeren en dat die 8 uur zou duren. 24u later beleefden mijn man en ik de meest angstige, langste 14 uur van ons leven terwijl we wachtten op het einde van die operatie.  48 uur later zat ik aan het bed van mijn zoon op Intensieve Zorgen te hopen dat hij erdoor zou komen, dat zijn spraak intact zou zijn en dat de tumor weg was. 2 weken later pendelden we elke dag naar het UZ voor revalidatie. 1 maand later begonnen we aan 33 sessies bestraling die heel onze zomer zouden inpalmen. En nu – 3 maanden later – ben ik back in business. Irreëel.

Ik verloor mijn onschuld, mijn naïviteit. De gedachte ‘dat overkomt alleen maar iemand anders’ terwijl je natuurlijk wel weet dat het zo niet werkt, dat het echt wel iedereen kan overkomen. Maar daar denk je niet aan of dat wil je niet geloven. Tot het wel gebeurt.

Met Joren gaat alles ondertussen goed. Gelukkig maar! Hij kwam zonder schade uit die lange operatie, hij revalideerde snel en doorstond de bestraling lachend en goedgezind. En sinds vorige week gaat hij voltijds naar school. Een wonder!

Iemand die met je lacht en met je grient

Ken je dat gedicht van Toon Hermans “pas als je iemand hebt die met je lacht en met je grient, dan pas mag je zeggen: ‘Ik heb ’n vriend”?

Ik was altijd al overtuigd van het belang van verbinding. De voorbije maanden heb ik het letterlijk mogen ervaren. Want hoe onzeker de tijden ook waren, hoe onheilspellend sommige boodschappen, hoe lastig en onvoorspelbaar sommige dagen  … er zijn ook mooie dingen gebeurd. Zo waren Jurgen en ik van bij de start een goed team. Er waren ook hele fijne momenten met Joren in het ziekenhuis … iedereen met z’n volle focus bij elkaar … daar is in het “echte leven” vaak te weinig tijd voor. En dan waren er al die lieve berichtjes van mensen die aan ons dachten, die regelmatig van zich lieten horen, die een kaarsje voor ons brandden, die op één of andere manier lieten weten dat ze aan ons dachten. Hartverwarmend!

Ik ben er dus nog meer van overtuigd dat we bij belangrijke momenten in het leven die verbinding ook moeten bevorderen, ze een kans moeten geven. En dat is exact wat er gebeurt in een persoonlijke ceremonie. Samen met al wie je lief is de liefde vieren … het kan niet mooier zijn! Of samen afscheid nemen en troost vinden bij elkaar …. het maakt het afscheid intens en mooi.  

Mijn tip: laat je op die sleutelmomenten omringen!

Wil je meer weten over persoonlijke ceremonies? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur je elke maand tips, verhalen en inspiratie.

 

Eva Germeys