Wanneer begin je aan je huwelijksceremonie?

HELP!! Af en toe krijg ik het … een paniekmailtje: “we trouwen binnenkort en onze ceremonie is nog niet geregeld!”. Dan is het alle hens aan dek.

Maar ik krijg ook vragen van koppels die lang op voorhand met hun feest en ceremonie bezig zijn. Zo is 20 juni 2020 nu al bezet in mijn agenda. Dat is ook wel een speciale datum natuurlijk!* Maar ook voor andere data in 2020 lopen de vragen binnen.

Hoe zit dat nu eigenlijk? Hoe lang op voorhand moet je eraan beginnen?

Tja, een duidelijke vraag met niet zo’n duidelijk antwoord. Sorry folks! Want alles hangt natuurlijk af van de context:

·         Op welke locatie plan je je ceremonie?

·         Hoe zie je de invulling van je ceremonie?

·         Wil je werken met een ceremoniespreker?

 

De locatie van je ceremonie

Heb je voor je ceremonie dat ene speciale plekje in je hoofd? Dan moet je natuurlijk zorgen dat je er op tijd bij bent. Tenzij dat speciale plekje bij jou in de tuin ligt!

De meeste koppels kiezen ervoor om de ceremonie te laten doorgaan op de plek waar ook het feest doorgaat. Dat is natuurlijk handig. Een feestzaal moet je toch algauw een jaar tot 1,5 jaar voor je huwelijksdatum vastleggen. Ga je de zaal bekijken? Vraag dan ook waar je ceremonie kan doorgaan en bekijk die locatie. Bespreek de inkleding ervan en bekijk zeker of er zowel een binnen- als buitenalternatief is. Want met het weer in België weet je nooit.

Wil je je ceremonie op een andere locatie laten doorgaan? Check dan goed wat wel en niet kan. Zo is trouwen op het strand niet zomaar toegelaten. Dat geldt trouwens voor alle openbare plekken. Je moet dit navragen bij het gemeente- of stadsbestuur en dat kan wel even aanslepen. Krijg je geen toelating? Dan moet je alsnog op zoek naar een andere locatie.

Trouw je thuis? Dan hoef je natuurlijk geen jaar vooraf te starten met alles te regelen. Maar laat het ook niet aanslepen tot het laatste moment. Misschien wil je een tent huren? Of ander feestmateriaal? Ook dat bestel je best een paar maanden vooraf.

 

De invulling van je ceremonie

Veel hangt ook af van de invulling van je ceremonie. Kies je voor een intiem gebeuren met je getuigen en ga je alleen voor geloften en een ja-woord? Dat kan je op redelijk korte termijn organiseren, tot zelfs een week vooraf. Je bent dan immers niet afhankelijk van derden.

Wanneer je een uitgebreidere invulling wil, dan heb je uiteraard ook meer voorbereidingstijd nodig.

·         Kies je voor live-muziek? Dan moet je toch een paar maanden vooraf een zanger/zangeres of band boeken.

·         Wil je mensen laten spreken tijdens je ceremonie? Ook zij hebben tijd nodig om hun speech voor te bereiden. Geef hen hiervoor minstens een maand de tijd.

·         Wil je een ritueel of een verrassingselement in je ceremonie? Ook dat moet voorbereid worden.

Bij een uitgebreidere ceremonie kom je algauw op een 6-tal maanden inhoudelijke voorbereidingstijd uit.

 

De ceremoniespreker

En dan is er nog de ceremoniespreker natuurlijk. Wil je liever niet alles zelf regelen? Een heel begrijpelijke keuze want een huwelijk regelen kost al veel tijd en energie. Bovendien is een professionele ceremoniespreker een expert in haar of zijn vakgebied. Hij of zij kan dus zorgen voor een magisch moment.

Een ceremoniespreker leg je best 6 maanden tot een jaar op voorhand vast. Zeker als je in de zomer trouwt, moet je er soms snel bij zijn. De agenda’s van goede ceremoniesprekers vullen zich snel, wacht dus niet te lang om een ceremoniespreker in te huren.

Werk je niet met een ceremoniespreker en regel je het allemaal zelf? Reken ook dan op een paar maanden voorbereidingstijd. Want er kruipt meer werk in een ceremonie dan je misschien denkt.

 

Dus …

Trouw je binnen dit en 3 maanden? Oeps … tijd om in gang te schieten! Het wordt al moeilijk om een ceremoniespreker te vinden die nog vrij is op jullie datum. Maar je kan zeker altijd proberen.

Trouw je binnen dit en 6 maanden? Dan is het hoog tijd om na te denken over je ceremonie en eventueel een ceremoniespreker te boeken**.

Trouw je binnen dit en 1 of 2 jaar? Relax … je hebt nog tijd. Maar wacht toch niet te lang om aan je ceremonie te denken want de agenda’s van ceremoniesprekers en trouwlocaties vullen zich snel!

 

  

*Wil jij ook trouwen op 20 juni 2020? Begin dan als de bliksem aan je feest of ceremonie want veel leveranciers in de huwelijksbusiness zijn op die datum al bezet.

**Ik werk zelf met een vrijblijvend kennismakinggesprek. Heb je interesse? Contacteer me dan zeker!

Eva Germeys