Variatie is key!

Stel je eens voor:

·         Je bent uitgenodigd op een huwelijksceremonie. Bij aankomst mag je, een kwartier te vroeg, op een stoel gaan zitten. De ceremonie start en de ene spreker na de andere vertelt … ongeveer net hetzelfde. Dat ze zo’n fantastisch koppel zijn. En uiteraard vind jij dat ook! Maar na de 5e spreker begint het bij jou wat te kriebelen. Als na 1,5 uur de ceremonie gedaan is, snak jij naar dat glas champagne!

OF

·         Je moet afscheid nemen van een dierbare. Tijdens de ceremonie luister je 45 minuten lang naar dezelfde persoon die gedichten en teksten voorleest. De ene tekst na de andere. De frustratie wakkert aan en leid je af van wat je echt komt doen … afscheid nemen. En je bent blij als het achter de rug is!

 

Herkenbaar? Ik hoop het eigenlijk echt niet. Toch zie ik nog te veel ceremonies waar het wel ongeveer zo loopt. En dat is jammer want er is een oplossing.

Variatie is key!

Tijdens een ceremonie wil je mensen boeien, triggeren, verrassen. Wissel dus verschillende elementen in de ceremonie af: sprekers, muziek, teksten.

Zorg voor afwisseling binnen elk element. Kies verschillende soorten muziek zodat het telkens weer verrassend is. En zorg voor verschillende soorten teksten. Er mag een gedicht tussen zitten, maar overdrijf er niet mee. Het is tenslotte geen poëzie-avond.

Begeleid de sprekers zodat zij niet allemaal ongeveer hetzelfde zeggen. Ook dan is variatie goed! Laat die zotte nonkel dus gerust zijn zotte act doen. Of laat je moeder gerust vertellen over jouw kindertijd. Let wel op dat de sprekers niet te lang aan het woord zijn want dan wordt het weer minder boeiend.

Wissel ook af in emoties. Bij een huwelijksceremonie mag er best wel romantiek zijn, maar een lach en een traan is ook fijn. Bij een afscheidsviering mag er gerust gelachen worden bij een mooie herinnering. Dat maakt het draaglijk.

Surprise!

 Maar DE tip die ik je kan geven: zorg voor verrassingselementen. Want daarmee hou je iedereen geboeid. En nee, ik bedoel niet dat je getuige uit een taart moet springen (liever niet eigenlijk).

Dat verrassingselement is een belangrijk kenmerk van een ceremonie van Woorden van Eva. Ik ga altijd op zoek naar kleine en fijne verrassingetjes.

Dat kan een ritueel zijn. Een ritueel geeft betekenis aan het moment, zorgt voor verbondenheid. En daar draait een ceremonie om voor mij. Ik ben zelf geen fan van zweverige of spirituele rituelen. Prima als mensen daarvoor kiezen, maar het is niet iets wat ik spontaan voorstel. Voor mij gaat het bij een ritueel om de verbinding. Door iedereen iets te laten doen, voelen mensen zich betrokken. In de liefde of het leven vieren.

Rituelen zijn er in overvloed. Hoe kies je uit die veelheid? Tja, moeilijke vraag 😊 Meestal weten mensen wel wat ze niet willen. Door daar naar te luisteren voel ik aan welke richting we uit kunnen gaan. En dan ga ik op zoek naar een ritueel dat past bij het koppel, bij de persoon, bij het verhaal.

Maar een verrassing hoeft niet perse een ritueel te zijn. Het kan eigenlijk echt alle kanten op. Werk je zelf een ceremonie uit, durf dan out of the box te denken. Laat je fantasie en creativiteit de vrije loop.

 

Oh ja, heb je niet meteen inspiratie? Of wil je ook jezelf laten verrassen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met mij. Ik tover met plezier kleine verrassingetjes uit mijn magische hoed die perfect bij jou of jullie passen!

Eva GermeysComment