Ceremoniespreker … geen rock-star!

“Dat wil ik ook wel doen … altijd feest!”. Die reactie krijg ik vaak wanneer ik vertel over de huwelijksceremonies die ik begeleid. Als het over afscheidsvieringen gaat, zijn er 2 soorten reacties: “wow, dat is knap en geeft waarschijnlijk veel voldoening” OF “wát doe jij?! Pfff … altijd met verdriet bezig zijn”. Zo ongeveer 😊

Feit is dat het beroep van ceremoniespreker tot de verbeelding spreekt. En dat er best wel wat mensen zijn die denken “oh, dat kan ik ook wel … zo wat praten.” We zien dan ook een wildgroei aan ceremoniesprekers. Mijn mening? Het is een metier. Eentje waar je bagage voor nodig hebt.

Balance ton quoi

Herinner jij je nog Sylvia Huang? Ze was de Belgische finaliste van de Koningin Elizabethwedstrijd viool 2019. Jan Raes – de intendant van het Koninklijk Concertgebouworkest – zegt over haar: “Ze is goed omdat ze haar ego niet tussen haar en de muziek plaatst. Ze is dienend.”

Hij kon evengoed over een ceremoniespreker hebben gesproken. Want zo zie ik mijn rol: dienend. Als ceremoniespreker moet je voortdurend op zoek naar de balans tussen

·         niet over-aanwezig zijn

·         maar wel voldoende aanwezig zijn.

Dat evenwicht houden is in mijn ogen cruciaal.

Don’t try to be an icon

Als ceremoniespreker vertel ik het verhaal van het koppel, de jubilarissen, het kind, de overledene. Ik sta vooraan en krijgt alle aandacht van de gasten. MAAR … de ceremonie draait niet om mij. Ik zie mezelf als de lijm die alles aan elkaar bindt.

Good old Wikipedia zegt: “Lijmen is een verbindingstechniek die bijna alle materialen met elkaar verbinden kan. De kracht wordt gelijkmatig van het ene materiaal naar het andere materiaal overgebracht. Voor een goede lijmverbinding is een juiste lijmkeuze en een beheerst lijmproces belangrijk.”

Verbinding … dat is waar ik naar op zoek ga in elke ceremonie. En dat doe ik met een beheerst lijmproces.

De power pose

Als ceremoniespreker mag je dus niet TE aanwezig zijn. Toch moet je wel voldoende aanwezig zijn. Voldoende aanwezig om de touwtjes in handen te hebben, voldoende aanwezig om de gasten bij de hand te nemen en door de ceremonie te leiden. Je moet er staan, je publiek een uur lang boeien. En dat is een vak apart.

 

DUS … heb jij binnenkort een mijlpaal te vieren en wil je graag een ceremonie? Ga dan voor een goede lijmkeuze! Denk goed na wie de ceremonie gaat leiden.  Kies je voor een professionele ceremoniespreker, kijk dan goed rond en probeer het kaf van het koren te scheiden.

Oh ja, nog 1 tip: leid vooral niet je eigen ceremonie. Want jij hebt wel iets anders te doen: genieten bijvoorbeeld, of afscheid nemen. Gun jezelf tijd en de mogelijkheid om los te laten. Gun jezelf een sterke lijm!

Eva Germeys2 Comments