Hoe kies je de perfecte trouwring? Deze 5 tips helpen je op weg.

Ga je binnenkort trouwen? Dan ben je misschien wel op zoek naar de perfecte trouwring? Al eeuwenlang wisselen koppels ringen uit tijdens een huwelijksplechtigheid. Die ringen staan voor de verbondenheid tussen de 2 partners.

Maar hoe doe je dat, een trouwring kiezen? Ik sprak erover met Lieselot Geeregat, juwelenontwerpster bij Luna Lotta Jewellry. Deze 5 tips helpen je alvast op weg.

 

1.      Begin op tijd aan je zoektocht

Wil je ontspannen naar je huwelijk kunnen uitkijken? Dan heb je een goede planning nodig. In principe kan een edelsmid of juwelenontwerper in 1 maand tijd trouwringen maken. Maar een aanrader is het niet. Maak dus 3 tot 6 maanden voor je trouwdatum een afspraak. Op die manier hebben jullie rustig de tijd om een goede keuze te maken. Het helpt ook wel als je voor het eerste gesprek zelf al eens je licht opsteekt. Kijk rond: op internet, in magazines, bij je getrouwde vrienden. Wat vinden jullie mooi? Het geeft de juwelenontwerper een eerste beeld van jullie wensen. En geen nood … een goede juwelenontwerper is geen copycat. Je kan natuurlijk een ring uit een collectie kiezen. Maar meestal is de trouwring uniek, helemaal op jullie maat gemaakt.

 

2.      Ga zelf creatief aan de slag

Wil je zelf een persoonlijke touch geven aan je ring? Ook dat kan. Bij Luna Lotta Jewellry kan je bijvoorbeeld een workshop volgen waarbij jij en je partner zelf aan de slag gaan. Je maakt elk een ring voor elkaar onder deskundige begeleiding van Lieselot. De afwerking gebeurt sowieso door de edelsmid. Het resultaat is op die manier helemaal origineel en persoonlijk. En je hebt een fijn, rustgevend moment met jullie tweetjes in die drukke voorbereidingstijd van jullie huwelijk. Dat is altijd fijn, toch?!

 

3.      Kies voor duurzaam materiaal

Je kan je ring in allerlei materialen laten maken: zilver, goud, damast staal. Het zal je niet verbazen dat een gouden ring duurder is dan een zilveren exemplaar. Maar probeer niet te veel in te boeten op materiaal omwille van de prijs want zilver is veel minder duurzaam. Een trouwring gaat heel je leven mee en moet dus tegen een stootje kunnen. Daarom worden de meeste trouwringen in goud gemaakt. Aan jou de keuze natuurlijk, maar denk toch maar op lange termijn.

  

4.      Pas de ring aan de juiste vinger

 Lijkt evident maar is het in de praktijk blijkbaar toch niet. Oh ja, draag je die trouwring nu aan de linker- of rechterhand? De meningen zijn verdeeld. Volgens aloude traditie draag je de ring aan de linker-ringvinger want de linkerhand ligt dichter bij het hart. Volgens wikipedia dragen koppels uit Oost- en Wes-Vlaanderen de ring links, koppels uit Antwerpen en Brabant dragen de ring rechts en in Limburg verschilt het van streek tot streek. Hmmm … wat nu?

Als ceremoniespreker geef ik je 1 tip: kies gewoon zelf aan welke hand je de ring wil dragen maar denk er wel vooraf even over na. Want elke vinger is anders. Pas je de ring aan de rechterkant en draag je hem uiteindelijk links? Dan kan het gebeuren dat de ring niet past. Toch even op letten dus!

 

5.      Breng je eigen goud mee

Een trouwring is niet goedkoop. Voor twee gouden exemplaren mag je toch rekenen op een bedrag vanaf 1800 euro. Het finale bedrag hangt uiteraard af van jouw wensen: wil je een diamantje, een brede of smalle ring en heb je nog extra wensen?

Maar je kan de prijs ook wel wat drukken door bijvoorbeeld zelf oud goud mee te nemen. De edelsmid kan dat goud smelten en er een nieuwe ring mee maken. Let op, dit is geen pleidooi om de juwelenkist van je grootmoeder te plunderen 😊 Maar misschien heb je oude juwelen liggen die je niet meer draagt. En het is ook wel een fijne gedachte om de herinnering aan die grootmoeder vast te leggen met een beetje van haar goud in jouw trouwring.

 

Oh ja, wanneer wissel je die ringen nu uit? Aan jou de keuze:

·         ofwel wissel je de ringen uit in het stadhuis. Denk er wel aan dat dit een kort moment is en redelijk afstandelijk. Dat laatste hangt heel hard af van diegene die het stadhuismoment begeleidt.

·         ofwel wissel je de ringen uit in de kerk of tijdens een persoonlijke ceremonie. In het laatste geval geven we er trouwens een heel persoonlijke touch aan. Altijd een emotioneel en fijn moment … zeker ook door de kus die erop volgt 😊

·         ofwel doe je het allebei: eerst in het stadhuis en daarna nog een keertje in de kerk of tijdens je ceremonie. De magie tijdens de ceremonie is dan wel net iets minder natuurlijk maar het kan zeker.

 

Ben je trouwens ook benieuwd hoe je een verlovingsring kiest? Luister dan naar aflevering 1 van mijn podcast “de ceremonie-architecten”. Je hoort er mijn gesprek met juwelenontwerpster Lieselot. Ze vertelt je meer over de 5 tips hierboven, legt uit hoe je de perfecte verlovingsring kiest, vertelt een aantal bloopers en licht een tipje van de sluier op over afscheidsjuwelen. De podcast vind je via mijn website, spotify, stitcher en andere podcast-apps.

psst: hierboven las je dat je best op tijd aan je trouwringen begint te denken. Maar hoe lang op voorhand begin je aan je huwelijksceremonie? Je leest het in mijn blogbericht “wanneer begin je aan je huwelijksceremonie”.

 

Eva GermeysWoorden van Eva